Arbetsmiljö, ergonomi, rehabilitering Borås
Arbetsmiljö- och hälsofrågor
Förbättra effektiviteten i arbetet, förbättrat anseende hos anställda, kunder och samhället i övrigt. Goodwill! Hjälp att bedöma arbetsmiljö- och hälsoparametrar som påverkar organisationen, produktiviteten, arbetsmiljön och hälsan. Samt klargörande av sambanden däremellan. En övergripande riskbedömning som kan identifiera de delar sin ger väsentlig påverkan.
Ergonomisk genomgång av arbetsplatsen
Arbetsplatsens utformning är en viktig förutsättning för en god arbetsmiljö och för ett effektivt arbete. Goda belastningsergonomiska förhållanden i arbete kan betyda mycket för möjligheterna till anpassning utifrån medarbetarnas fysiska fortsättningar.
Därav är det viktigt att ge de förutsättningar som krävs för att undvika risker för ohälsa och olycksfall som kan orsakas av eller kan förebyggas genom arbetsplatsens utformning.
Detta görs utifrån en kartläggning, bedömning som genererar i förslag till ergonomisk utformning
Riskanalys
Uppfylla Arbetsmiljöverkets krav på riskbedömning av verksamheten. Ger en samlad bild och bättre kontroll över de risker som förekommer i verksamheten.
Minskad sjukskrivning p.g.a. sjukdom och olyckor. Identifiera risker för olyckor och ohälsa i verksamheten, för att uppskatta sannolikheten att en tänkbar skadehändelse inträffar och vilken konsekvens det medför.
Rådgivning
Bistå arbetsgivare som har arbetstagare med rehabiliteringsbehov, förebygga ohälsa, förhindra sjukskrivning, medverka till snabb återgång i arbete vid sjukskrivning samt vara stöd i förändringsarbete. För att förhindra långvarig sjukdom måste åtgärder sättas in tidigt vid ohälsa. Tidiga insatser är en framgångsfaktor när det gäller att förebygga ohälsa och förhindra sjukskrivningar och sänka sjukfrånvaron.
Skyddsronder
Går igenom verksamheten för att fortlöpande undersöka risker, upprätta handlingsplaner och vidta åtgärder. Uppfylla lagkrav på skyddsrond enligt Arbetsmiljöförordningen. Systematiskt undanröja faktorer som kan ge upphov till ohälsa och olycksfall på arbetsplatsen.
Arbetsplatsanpassningar
Att utforma arbetsplatsen på ett ergonomiskt och hälsosamt sätt för att undvika riskmoment som kan leda till framtida skador. Därmed minska sjukskrivningar och arbetsrelaterade skador.
Mätningar
Uppfylla lagkrav enligt Arbetsmiljöverkets förskrifter eller krav i samband med inspektion. Undersöka problem i arbetsmiljön som orsakar eller kan orsaka problem för de anställda. Mätning inför förändrings- / förbättringsåtgärder av maskiner eller andra faktorer. Syftet är att få ett mätningsunderlag för att kunna fata beslut om relevant åtgärder.
Skyddskommittéarbete
Företagshälsovården kan delta och stötta arbetet i företagets skyddskommitté för att hjälp företaget att hålla en hög kvalité.
Utformning av policys
Policys som beskriver företagets viljeinriktning med arbetsmiljöarbetet. Uppnå och uppfylla lagkraven i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM). Underlätta arbetsmiljöarbetet och ge möjlighet att stämma av och följa upp uppsatta mål.